Perfect Fit imagery

HAKU

Etsi artikkeleita ja tuotteita kirjoittamalla haluamasi avainsana alle.

KISSAN TERVEELLINEN PAINO: MITÄ SE ON JA KUINKA SEN VOI YLLÄPITÄÄ?

Share Perfect Fit JAA
KISSAN TERVEELLINEN PAINO: MITÄ SE ON JA KUINKA SEN VOI YLLÄPITÄÄ?

PAINONHALLINTA JA KISSAN RUOKAVALIO: MITÄ SIIHEN KUULUU?

Kissan terveellisen painon varmistaminen on olennaista sen hyvinvoinnille sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Terveen painon ylläpitäminen ei ainoastaan liity kissan elämän kokonaislaatuun, mutta se auttaa myös vähentämään terveysriskejä ja pidentämään kissan elinikää.

Tuoreet tutkimukset ovat valitettavasti paljastaneet, että 50 % lemmikeistä on joko ylipainoisia tai liikalihavia. Näin korkea luku johtuu lähinnä siitä, että lemmikkien ruokavaliota ei ole sovitettu elämäntyylin muutoksiin, esim. erityisiä ravitsemuksellisia etuja ja/tai ruoan määrää. Kuten voi odottaa, aivan kuten meidän ihmisten kohdalla, lemmikin ravintotarpeet muuttuvat eri elämänvaiheissa. Tässä on kysymys tasapainosta.

Kissojen painonnousu saattaa kuitenkin riippua myös muista tekijöistä, esim.

  • sukupuoli
  • kastrointi/sterilointi
  • aiempi sairaushistoria
  • ikä

 

On huomattu, että nykyajan lemmikin elämä edellyttää enemmän räätälöityjä ruokarutiineja, jotka ottavat huomioon lemmikin elämään vaikuttavat vaiheet ja tekijät.

OIKEAN TASAPAINON SAAVUTTAMINEN

Jos mietit, kuinka paljon ruokaa kissallesi tulisi antaa, kannattaa varmistaa, että kissa saa oikean määrän suhteessa sen sukupuoleen, ikään, elämäntyyliin ja siihen, onko kissa leikattu. Näin voit ylläpitää sen painon terveellisissä rajoissa.

Perfect Fit™ ravintoasiantuntija, eläinlääkäri Cornelia Eweringin mukaan : ”Vaikka kissallesi antamasi ruoan 'määrä' onkin tärkeää painon suhteen, yhtä tärkeää on myös ruokailun 'tapa' ja 'ajoitus'. Ruokailuun menee alle tunti kissasi päivästä. Kissa viettää suurimman osan ajastaan nukkumalla (14–18 tuntia päivässä).Tämän vuoksi ateriat on jaettava päivän mittaan eri osiin pieniksi annoksiksi. Erityisesti suunnitellut nappula-annostelijat voivat tyydyttää kissan ruoantarpeen ja annostelevat kissan ateriat tehokkaasti eri aikoihin. Ne saattavat myös antaa kissalle mentaalisia virikkeitä, sillä ne rohkaisevat kissaa etsimään ja tekemään jotain nappulat saadakseen.

Lemmikin nauttiman kalorimäärän muuttaminen on kuitenkin vain osa ratkaisua. Eläinlääkärin suosittelema kissanruoka voi auttaa, mutta lemmikkisi painon onnistunut tasapainottaminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Siihen liittyy terveellinen elämäntyyli ja säännöllinen liikunta, joka voidaan itse asiassa saavuttaa leikin kautta.

Perfect Fit™ konsultoiva eläinlääkäri Corinne Lesaine kertoo Kissasi pysyy kunnossa leikkimällä saalistus- ja etsintäleikkejä. Virikeköyhässä ympäristössä syöminen on yksi kissan tavoista käsitellä ikävystymistä ja jos kissalle annetaan ruokaa ja herkkuja kerjäämisen tuloksena, se vahvistaa tätä käytöstä. Kannattaa mieluummin säästää herkut leikki- tai oppimisaikaa varten, sillä hauskat ja virikkeelliset leikit tarjoavat mahdollisuuksia miellyttää kissaa ja estää ikävystymistä ja voit niiden aikana palkita kissaa. Jotta kissan paino pysyisi terveellisellä tasolla, ruoka-annosten kokoa tulee muuttaa ottaen huomioon päivän aikana saatujen herkkujen määrä.”

DE TERVEELLINEN KOLMIKKO

Ei ole mikään salaisuus, että keskeistä lemmikin hyvinvoinnin onnistuneessa hallinnassa on integroidun lähestymistavan käyttö. Siinä yhdistyvät terveellinen ravitsemus (myös painoa hallitseva kissanruoka), oikea määrä liikuntaa ja virikkeitä leikkisän vuorovaikutuksen avulla. Nämä kolme ’ydinarvoa’ voidaan ilmaista kissan hyvinvoinnin kolmena pilarina ja ne ovat ruoka/liikunta/leikki. Uskomme niiden olevan keskeisiä lemmikkisi hyvälle kunnolle koko sen eliniän ajan!!

Integroidun lähestymistavan perusideana on, että nämä kolme pilaria toimivat yhdessä ja yksittäin parantaen lemmikkisi hyvinvointia kokonaisuudessaan. Näin lemmikkisi elämä ei ole vain tasapainoisempaa kokonaisuudessaan, se johtaa myös entistä läheisempään lemmikin ja omistajan väliseen vuorovaikutukseen. Tässä tilanteessa molemmat voittavat!

Lemmikin painonhallinta edellyttää tiettyä kurinalaisuutta, mutta se on olennaista lemmikin terveyden ylläpitoon ja hyvinvoinnin varmistamiseen koko elämän ajan. Aivan kuten ruoan laatu ja määrä ovat perustavanlaatuisia tekijöitä etenkin leikattujen, painonnousuun taipuvaisten kissojen tapauksessa, yhtä tärkeää on myös antaa kissalle mahdollisuus liikkua. Ennustamme, että leikistä tulee pian paras ystäväsi kissasi motivoinnissa!

 1) Holmes KL, Morris PJ, Abdulla Z, Hackett R, Rawlings JM. Risico factoren geassocieerd met overgewicht bij honden in GB.J Anim Physiol Anim Nutr.2007;91:166-167.

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta