Perfect Fit imagery

HAKU

Etsi artikkeleita ja tuotteita kirjoittamalla haluamasi avainsana alle.

KUN KISSANPENTU ON KASVAMASSA AIKUISEKSI

Share Perfect Fit JAA
KUN KISSANPENTU ON KASVAMASSA AIKUISEKSI

ASKEL KERRALLAAN: KISSANPENNUN TARPEIDEN TUNTEMINEN

Vieroituksesta aina vanhuusikään asti kissaystäväsi käy läpi useita fyysisiä ja käytökseen liittyviä muutoksia, jotka aiheuttavat mm. muutoksia kissan ravintotarpeisiin. Yksi tärkeimmistä siirtymävaiheista kissan elämässä on siirtyminen ihastuttavan pirteästä kissanpennusta yhtä ihastuttavaksi täysikasvuiseksi kissaksi. Toinen tärkeä siirtymävaihe monen kissan elämässä tulee, kun kissa leikataan, sillä se tuo mukanaan muutoksia ruokavalioon esim. kalorimäärän vähennyksen muodossa. Ja kuten siirtymävaiheiden kanssa yleensäkin, muutokset ovat sinulle helpompia, jos ymmärrät mitä on tulossa. Valmistautuminen antaa sinulle mielenrauhaa ja auttaa varmistamaan, että rakas lemmikkisi pysyy terveenä ja hyvässä kunnossa jokaisessa elämänvaiheessa.

MILLOIN KISSAPENTUNI ON TÄYSIKASVUINEN?

RAVINTOTARPEET JA ELÄMÄNVAIHEET

Kuuden kuukauden ikään asti kissanpentu kasvaa erittäin nopeaa tahtia. Kuuden kuukauden jälkeen kissan kasvuvauhti hidastuu huomattavasti. 12 kuukauden iässä utelias kissasi todennäköisesti näyttää vielä pennulta ja edelleenkin kujeilee ja hassuttelee paljon. 9–12 kuukauden iässä monet kissanpennut ovat kuitenkin jo kasvaneet täyteen kokoonsa. Vuoden iässä pentua pidetään jo aikuisena (vaikka se ei mielestäsi käyttäydykään kuin aikuinen!).

RAVINTOTARPEET JA ELINTAVAT

Kissanpentusi siirtyessä aikuisuuteen on tärkeää pysyä ajan tasalla sen muuttuvista tarpeista. Hitaamman kasvutahdin lisäksi kissan ravintotarpeet riippuvat useista elämäntapaan liittyvistä tekijöistä. Näihin saattavat kuulua mm. vähempi fyysinen aktiivisuus riippuen siitä, pääseekö kissasi ulos, onko kissa leikattu ja onko se joukon johtaja vai täytyykö sen jakaa koti toisen kissan tai koiran kanssa, mikä yleisesti ottaen stimuloi kissaa enemmän. Kuten arvata saattaa, nuorella aikuisella kissalla, joka pääsee ulos ja leikkii joskus kodin toisen lemmikin kanssa, on suurempi kalorintarve kuin kodin ainoalla rauhallisempaa elämää viettävällä sisäkissalla.

KISSANPENNUN RAVINTOTARPEIDEN YMMÄRTÄMINEN

Ehkäpä ensimmäinen askel kissasi elinikäiseen hyvinvointiin on ymmärtää miten ja miksi kissanpennun tarpeet eroavat aikuisen kissan tarpeista.Nälkäisen kissanpennun vatsan tilavuus on pieni, joten se tarvitsee tiheää ruokintaa, joskus jopa 18 ateriaa päivän ja yön aikana, saadakseen tarpeeksi ruokaa samaan tapaan kuin jos se asuisi luonnossa. Kissanpentu tarvitsee ruokaa, joka sisältää paljon proteiinia, rasvoja ja mineraaleja tasapainoisessa suhteessa, jotta sen energiantarve tulee täytettyä. Aikuiseksi kasvamiseen tarvitaan paljon ruokaa! Kuten varmaan tiedät, kissanpennuilla on paljon energiaa! Koska pennut leikkivät rajusti ja kasvavat nopeasti, on erityisen tärkeää, että kissaystäväsi saa korkealaatuista, ravinnollisesti kokonaisvaltaista ja tasapainoista ruokaa.Tämä antaa sille terveelliset lähtökohdat koko eliniäksi. Niinpä yleisesti suositellaan, että annat kissanpennulle erityisesti suunniteltua penturuokaa ensimmäisen vuoden ajan.

AIKUISUUS JA ELÄMÄNTAPOJEN MUUTOKSET: KISSAN RAVINTOTARPEET

Kun kissanpentu on saavuttanut 6 kuukauden iän ja sukukypsyys on lähestymässä, tämä katsotaan joskus parhaaksi iäksi leikata kissa. Terveyssyistä monet eläinlääkärit suosittelevat aikaista leikkaamista, kun kissa on 4–6 kuukauden ikäinen. On tärkeää tiedostaa, että leikkaamisella on tiettyjä seurauksia kissan ruokahaluun ja aineenvaihduntaan. Esimerkiksi leikatun kissan kyky kuluttaa kaloreita muuttuu ja paino voi nousta nopeasti jopa 20 %. On mahdollista, että leikattu kissa todennäköisemmin kerjää ruokaa pystyäkseen vastaamaan uuteen ruokahaluunsa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää tarkkailla kissan painoa 18 viikon ajanjakson ajan kissan leikkaamisen jälkeen ja valvoa ruoan kulutusta tarkkaan.

PENTURUOASTA SIIRTYMINEN AIKUISEN KISSAN RUOKAAN

Aikuinen kissa tarvitsee vähemmän ruokaa alentuneen aktiviteettitason vuoksi (kyllä, ilmeisen hyperaktiivinen karvapallosi tulee hidastamaan vauhtia jonain päivänä), sillä se kasvaa vähemmän ja hitaammin ja myös sen aineenvaihdunta on hitaampaa, jos se on leikattu. Niinpä noin yhden vuoden iässä kannattaa yleensä vaihtaa penturuoasta aikuisen ruokaan, jossa on vähemmän proteiinia ja rasvaa. Jos kissanpentu leikataan, voi olla parempi siirtää pentu aikuisen kissan ruokaan jo 6–12 kuukauden iässä eläinlääkärin suositusten mukaisesti ja merkkien kasvun loppumisesta ollessa ilmeisiä. Tämä kaikki riippuu valitun ruoan ravinnesisällöstä (esim. penturuoka tai leikatun kissan ruoka 6–12 kuukauden ikäiselle).

SAUMATTOMAN SIIRTYMISEN TAITO

Kissan siirtyminen penturuoasta aikuisen kissan ruokaan tulee tehdä vähitellen ja se edellyttää jonkin verran järjestelykykyä. Liian nopea siirtymä saattaa aiheuttaa kissalle ruoansulatusongelmia. Vähittäinen siirtymä 5–8 päivän kuluessa on paras, sillä kissa saa aikaa tottua uuteen ruokavalioon. Aloita sekoittamalla pieni määrä (esim. 10 %) aikuisen kissan ruokaa penturuokaan. Lisää aikuisen ruoan määrää kahden päivän välein. Kissanpentu siirtyy yleensä aikuisen kissan ruokaan seitsemänteen tai kahdeksanteen päivään mennessä. Suosittelemme, että aloitat maltillisesti esittelemään kissalle erityyppisiä makuja ja koostumuksia sekä kuiva- että märkäruokana. Tämä auttaa varmistamaan, että kissasta ei tule nirsoa. Lisäksi jotkut kissan pitävät vaihtelusta luontaisesti.

NUOREN AIKUISKISSAN PAINONHALLINTA

Kissan kasvaessa ja siirtyessä aikuisen kissan ruokaan on erityisen tärkeää valvoa sen painoa. Voit kokeilla märkäruoan lisäämistä kissasi kuivaruokavalioon, jotta kissan paino pysyy terveellisellä tasolla. Märkäruoan etuna on korkea nestepitoisuus, mikä on aina hyväksi kissalle. Voit myös kokeilla henkisesti stimuloivia ruokaa sisältäviä aktivointileluja. Voit myös auttaa kissaa ylläpitämään terveen painon leikkimällä kissan kanssa usein sen suosikkileluilla rohkaisten näin sitä liikkumaan.

ALIPAINOINEN KISSA

Vaikka useimmat meistä ovat huolissaan kissan ylipainosta, on myös yhtä tärkeää varmistaa, että kissa ei ole alipainoinen. Jos nuori aikuinen kissasi näyttää hieman laihalta tai yhtäkkiä kieltäytyy ruoasta, suosittelemme keskustelua eläinlääkärin kanssa. Painon putoaminen saattaa olla merkkinä terveysongelmista tai siitä, että kissan ravintotarpeisiin ei ole vastattu oikein. Eläinlääkäri voi neuvoa tarvittavista ruokavalion muutoksista. Suosittelemme erityisesti antamaan kissanpennulle matolääkkeen heti vieroituksen jälkeen, jotta voidaan estää sisäloisten aiheuttamat ongelmat. Keskustele eläinlääkärin kanssa matolääkityksestä.

KISSAN OPTIMAALINEN RAVITSEMUS: RAVINNOSTA KANNATTAA HUOLEHTIA!

Kuten varmaankin olet huomannut, kasvamisen ei välttämättä tarvitse olla vaikeaa kissanpennulle tai stressaavaa omistajalle, kunhan ymmärrät kissanpennun läpi käymät fyysiset ja/tai käytökseen liittyvät haasteet, kun se lyhyessä ajassa tekee matkan aikuisuuteen. On erityisen tärkeää, että et aliarvioi ravinnon keskeistä roolia kissanpennun kasvussa ja kehityksessä. Mitä nopeammin muodostat ravitsemuksellisesti tasapainoisen ikätasoon sopivan ruokavalion kissallesi, sitä paremmin se saavuttaa todelliset, pitkäkestoiset terveydelliset edut.

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta