Perfect Fit imagery

HAKU

Etsi artikkeleita ja tuotteita kirjoittamalla haluamasi avainsana alle.

KISSAN PÄÄSTÄMINEN ULOS TAI PITÄMINEN SISÄLLÄ: PARHAAN RATKAISUN TEKEMINEN KISSASI JA PERHEESI KANNALTA

Share Perfect Fit JAA
KISSAN PÄÄSTÄMINEN ULOS TAI PITÄMINEN SISÄLLÄ: PARHAAN RATKAISUN TEKEMINEN KISSASI JA PERHEESI KANNALTA

Valinnan tekeminen siitä, pidetäänkö kissa sisätiloissa vai päästetäänkö se ulos, on yksi uuden tai jo kokeneenkin kissanomistajan tärkeimmistä päätöksistä. Yhden tai useampien kissojen kanssa jo eläneet ja asuneet henkilöt ovat todennäköisesti huomanneet, että väittely sisäkissoista ja ulkokissoista on usein kiihkeämpää kuin muista aiheista, kuten märkäruoasta ja kuivaruoasta, oikean (ja perheellesi tehokkaimman) kissanhiekan valinnasta tai siitä, saako kissa nukkua sängyssä. Joten olipa uusi perheenjäsenesi kissanpentu tai jo kypsempi kissaystävä, on todennäköistä, että joudut jossain vaiheessa pohtimaan pelottavalta vaikuttavaa kysymystä: pitäisikö minun päästää kissa ulos vai pitää se sisätiloissa? Ja tyypillisesti yksi hyvä kysymys johtaa toiseen ja saatat kysyä itseltäsi joukon erilaisia kysymyksiä kuten: Mitä etuja ulkokissana oleminen tuo kissalleni? Mitkä ovat kissan ulos päästämisen riskit? Voinko päästää sisäkissani ulos? Voiko kissa olla onnellinen sisätiloissa?Mitä ovat sisäkissan elämän edut ja haittapuolet? Voiko kissanpennun päästää ulos? Paniikkiin ei ole kuitenkaan syytä. Näiden kysymysten ei tarvitse olla ylivoimaisia, jos hieman valmistelet ja ajattelet asiaa. Itse asiassa kissan päästäminen ulos tai pitäminen sisällä ei ole välttämättä stressaavaa sinulle eikä kissallesi. Suosittelemme, että luet tavallisimmista sisä- ja ulkokissoihin liittyvistä ongelmista, jotta voit tehdä informoidun, ensisijassa kissasi hyvinvoinnin kannalta parhaan ratkaisun ja sellaisen päätöksen, jonka voit itse hyväksyä.

KISSASI PERSOONALLISUUDEN JA TARPEIDEN KUNNIOITTAMINEN

On tärkeää muistaa kaksi asiaa sisäkissa-ulkokissa-aiheen etujen ja haittapuolien pohtimisessa. Ensinnäkin ihmisten tapaan kissat ovat erilaisia ja niillä on omat persoonallisuutensa ja erilaiset mieltymykset, joten se mikä on parasta toiselle kissalle ei välttämättä toimi parhaiten sinun kissasi kohdalla. Jos olet esimerkiksi adoptoinut kulkukissan, joka on tottunut samoilemaan metsässä, uusi ystäväsi todennäköisesti haluaa innokkaasti ulos. Jos toisaalta kissallasi on aiempia traumaattisia kokemuksia muiden eläinten kanssa, se on ehkäpä vastahakoinen menemään uudelleen ulos. Nuori kissa, joka ei ole koskaan lähtenyt asunnostasi, saattaa haluta ulkoilmaan. Tähän asiaan ei ole olemassa yhtä oikeaa tai väärää vastausta. Sekä sisäkissat että ulkokissat voivat elää täyden, tyytyväisen, onnellisen elämän, kunhan ryhdyt käytännön toimenpiteisiin varmistaaksesi, että kissan ulko- ja sisäympäristö on turvallinen ja mahdollisimman virikkeellinen.

MAAILMAN KUTSU JA KISSASI

Monet kissat haluavat mennä ulos etenkin, jos ne ovat jo ehtineet maistaa ulkoelämää. Toiset kissat taas saattavat olla pelokkaita ja suorastaan epäluuloisia tuntemattoman, vieraita sensorisia kokemuksia tarjoavan ympäristön suhteen. Kissat kuitenkin ovat yleensä uteliaita ja luontaisia tutkimusmatkustajia. Kissoja kiehtovat ja stimuloivat lukemattomat näkymät, äänet, maut, koostumukset ja hajut, joita ulkona saattaa kohdata, kuten hyönteiset, valon ja varjon leikki, jyrsijät, linnut ja kasvit. Joten jos kissasi vaikuttaa kiinnostuneelta ulos menemisestä tai odottaa kaipaavasti ovella, kannattaa harkita ulkoelämän mahdollisia etuja ja haittapuolia.

MITKÄ OVAT KISSAN ULOS PÄÄSTÄMISEN EDUT?

  • Ulkokissoilla on epäilemättä enemmän mahdollisuuksia liikuntaan kiipeämisen, juoksemisen ja tutkimusmatkailun muodossa.Kissallasi on luontaisesti vähemmän mahdollisuuksia painonnousuun, koska se on vapaa kuljeskelemaan ja tutkimaan rajoitettua ulkotilaa.
  • Ulkona kissasi on täysin vapaa toimimaan vaistonvaraisesti esim. raapimaan, jota et haluaisi sen tekevän sisätiloissa huonekaluihin tai uusiin verhoihin.
  • Ulkoympäristö tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia uteliaalle kissalle tutkia suurempia tiloja ja kokea uusia näkymiä, hajuja, makuja, koostumuksia ja kokemuksia näin stimuloiden sen luontaista uteliaisuutta ja hyvinvointia
  • Voit luoda WC-alueen kissallesi puutarhan suojaiseen paikkaan sen tavallisen yöllä ja sateisina päivinä käyttämän sisälaatikon lisäksi.
  • Se saattaa myös nauttia siitä, että sillä on oma nurkka puutarhassa, johon on istutettu pitkää heinää kierimistä ja piiloutumista varten

 

MITKÄ OVAT KISSAN ULOS PÄÄSTÄMISEN RISKIT?

  • Ulkokissasi suurimpia riskitekijöitä ovat autot. Vilkkaat kadut ovat erityisen vaarallisia, mutta hiljaisemmallakin maantiellä auto voi yllättää kissan ja se voi loukkaantua.
  • Yksi riskitekijä on myös kissojen taipumus piiloutua auton konepellin alle.
  • Kissa saattaa myös vaeltaa liian kauas ja eksyä. Älä laita kissalle pantaa, sillä se aiheuttaa ulkona kuristumisriskin. Hyvä vaihtoehto on laittaa kissalle hyvin istuva turvapanta, jossa on nimilaatta.
  • Asuinpaikasta riippuen kissat saattavat kohdata kettuja, koiria ja etenkin muita aggressiivisia kissoja, jotka saattavat olla vaarallisia kissallesi. Ulkokissat ovat alttiimpia tartuntataudeille etenkin, jos ne joutuvat tappeluun muiden kissojen kanssa.
  • Myrkylliset aineet kuten etanoiden torjunta-aineet, pakkasnesteet tai rotanmyrkky ovat vaarallisia kissalle
  • Jotkin yleiset puutarhakasvit ja kukat, kuten liljat ja joulutähti, ovat myrkyllisiä kissalle.
  • Kissa saattaa jäädä jumiin johonkin autotalliin tai vajaan.
  • Kissa altistuu ulkona enemmän loisille kuten punkeille ja madoille.

 

Joten vaikka kissan ulos päästämisessä onkin selkeitä etuja, kuten lisääntynyt liikunta, luontainen stimulaatio ja mahdollisuus vaistonvaraiseen käytökseen kuten tutkimiseen, siihen liittyy myös selviä riskejä. Näitä ovat mm. autot, muut eläimet, sairaudet ja loiset, myrkylliset kemikaalit tai kasvit ja eksyminen tai loukkuun jääminen.

KISSASI ULKOELÄMÄN MAHDOLLISUUKSIEN ARVIOIMINEN

On tärkeää, että harkitset huolellisesti kissasi lähintä ulkoympäristöä. Kysy itseltäsi joitakin peruskysymyksiä, esim. kuinka kaukana olet lähimmästä tiestä? Onko puutarhassasi aitaa, joka pitää koirat poissa ja rohkaisee kissaa pysymään sisäpuolella, mutta ei varsinaisesti estä poistumista? Minkätyyppisiä kasveja puutarhassasi on? Onko naapurissa koiria? Millainen perheesi aikataulu on? Onko kotona ketään päästämässä kissaa sisään, jos se tuntee itsensä uhatuksi, vai täytyykö sen pysytellä ulkona? Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, jos harkitset muutosta kissan elämään.

PÄÄTÖS KISSAN ULOS PÄÄSTÄMISESTÄ

Kun olet punninnut kissan ulos päästämisen etuja ja haittapuolia ja harkinnut niitä kotisi lähiympäristön huomioon ottaen, saatat päättää, että kissan voi päästää tutkimaan ulkomaailmaa. Voit tehdä useita käytännön asioita, jotka optimoivat kissasi kokemuksen ulkomaailmassa ja pitävät sen terveenä ja turvassa.

ULKOILURISKIEN MINIMOINNIN VINKKEJÄ

  • Varmista, että kissa on saanut kaikki asianmukaiset rokotukset
  • Hoida kissaasi usein kirppu-, punkki- ja loishäätövalmisteilla.
  • Asennuta kissaan mikrosiru. Mikrosiru on pysyvä tunnistusmuoto. Jos rakas kissasi häviää tai vaeltaa liian kauas kotoa, kissa on helpompi saada takaisin, jos sillä on mikrosiru.
  • Leikkauta kissa. Tämän tulisi estää kissaa vaeltamasta liian kauas.
  • Jos asut lähellä tietä, älä anna kissan mennä ulos vilkkaina ja ruuhkaisina aikoina.
  • Rohkaise kissaa tulemaan kotiin iltahämärän tullessa. Yöaika on riskialttiimpaa kissalle, sillä autojen ajovalot voivat sokaista sen.
  • Keskustele naapureidesi kanssa. Tarkista käyttääkö kissasi naapurin puutarhaa käymälänä. Varmista, että kissalla on pääsy sekä sisälaatikkoon että ulkona olevaan käymälään. Varmista, että nämä pidetään siistinä ja että ne ovat paikassa, joka on kissalle turvallinen eikä liian avoin.
  • Jos et ole paljon kotona päiväsaikaan päästämässä kissaa sisään tai ulos, harkitse kissaluukun asentamista. Mikrosiruluukut on suunniteltu estämään muita kissoja pääsemästä kotiisi.
  • Poista kaikki vaaralliset kemikaalituotteet puutarhastasi ja tarkista naapureilta, mitä tuotteita he saattavat käyttää.
  • Aina kun mahdollista, varmista että puutarhassasi ei ole myrkyllisiä kasveja, joita kissat saattavat syödä, etenkin ikävystyksissään.
  • Istuta kissaystävällinen puutarha, jossa on myös laventelia.
  • Harkitse puutarha-aitauksen luomista, jossa kissa voi viettää aikaa ulkona, mutta ei lähde vaeltamaan kauemmas.

 

KANNATTAAKO MINUN PÄÄSTÄÄ KISSANPENTU ULOS?

Jos haluat antaa kissanpennulle mahdollisuuden tutkia ulkomaailmaa, kannattaa pitää mielessä muutama asia. Vaikka olisitkin innokas antamaan kissaystävällesi auringonvaloa ja raikasta ilmaa, ei ole mitään syytä hätiköidä. Kissanpennun näkökulmasta katsottuna talosi tai asuntosi tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia tutkimusmatkailuun (ja mahdolliseen kujeiluun) ja löytöjen tekemiseen, joten se tuskin tylsistyy sisätiloissa elämänsä alkupuolella. Ulkomaailma on todellakin hyvin laaja, hyvin innostava ja ehkäpä hieman pelottavakin pienelle pennulle, joten on tavallista tärkeämpää, että noudatat joitakin turvallisuustoimenpiteitä ennen kuin päästät pennun ulos asunnosta tai talosta.

VINKKEJÄ PENNUN TURVALLISEEN ULKOILUUN

  • Suojele pentua tartuntataudeilta. Älä päästä pentua ulos ennen kuin on kulunut viikko ensimmäisistä rokotuksista ja kirppu- ja matokuurista.
  • Hanki kissanpennulle mikrosiru ennen ulos päästämistä.
  • Tarkista, että olet poistanut kaikki terävät esineet ja myrkylliset aineet puutarhasta, joiden päällä pentu saattaisi kävellä tai jotka se voisi nielaista.
  • Valitse ulkoilulle hiljainen hetki. Tarkista, että lähimaastossa ei tehdä rakennustöitä. Kovat äänet saattavat säikäyttää kissanpennun.
  • Älä jätä kissanpentua ulos yksin edes minuutiksi. Kissanpennulla ei ole mitään tapaa puolustaa itseään muiden eläinten hyökkäyksiltä.
  • Ole aina kissanpennun kanssa ulkona, anna sen leikkiä lyhyitä aikoja ja tuo pentu sitten takaisin sisään.
  • Pysy kissanpennun lähellä ja muista, että pennut liikkuvat hyvin nopeasti, etenkin jos ne säikähtävät.
  • Mahdollisuuksien mukaan varoita lähinaapureita, että olet tuomassa kissaa ulos.Jos naapureilla on koira, pidä kissanpentua silmällä, kun se tapaa koiran
  • Peitä kaikki vedenlähteet kuten suihkulähteet tai lammikot, jotta kissanpentu ei putoa niihin.Jos pihallasi on aita, tuki siinä olevat reiät.

 

KISSAN PITÄMINEN SISÄTILOISSA: ASIOITA, JOITA KANNATTAA TIETÄÄ

Kun olet harkinnut ulkomaailman hyviä ja huonoja puolia, saatat päättää, että on parempi pitää kissa sisätiloissa. Tämä on täysin pätevä päätös. Muista, että viime kädessä sinä olet paras henkilö päättämään, mikä on oikein kissallesi, ottaen huomioon kotitaloutesi olosuhteet ja kissan tarpeet. On kuitenkin parasta olla tietoinen kissan sisällä asumisen eduista ja haittapuolista. Tietoon perustuvan päätöksen tekeminen tuntuu paremmalta ja samalla viestii positiivisen asenteen kissallesi ja muille perheenjäsenille. Jos lisäksi olet tietoinen kissan sisäelämän mahdollisista haittapuolista, pystyt todennäköisemmin varmistamaan, että kissa pysyy tyytyväisenä, terveenä ja stimuloituna sisätiloissa koko elämänsä.

MITÄ OVAT KISSAN SISÄTILOISSA PITÄMISEN EDUT??

  • Kissallasi on vähemmän mahdollisuuksia saada tartuntatauteja tai loisia.
  • Kissallasi on vähemmän mahdollisuuksia eksyä tai tulla auton yliajamaksi.
  • Kissasi on turvassa muiden eläinten ja etenkin muiden kissojen hyökkäyksiltä.

 

MITÄ OVAT KISSAN SISÄTILOISSA PITÄMISEN HAITAT?

  • Kissa saattaa turhautua, jos se ei pysty tekemään vaistonvaraisia toimiaan kuten tutkia rajoittamatta tai raapia jotain. Tämä turhautuminen voi stressata kissaa ja johtaa käytösongelmiin, kuten huonekalujen raapimiseen tai tuhoamiseen, kissahiekkalaatikon käyttämättä jättämiseen ja virtsaamiseen paikkoihin, joihin sen ei pitäisi.
  • Sisätiloissa kissalla on vähemmän mahdollisuuksia ja tilaa fyysisiin aktiviteetteihin ja se voi todennäköisemmin lihoa. Jotkut kissat ikävystyvät, mikä johtaa kroonisiin tulehdussairauksiin, liikalihavuuteen, diabetekseen ja nivelrikkoon. Kissasi on riippuvaisempi sinusta virikkeiden suhteen ja sen saattaa olla vaikeampi pärjätä poissa ollessasi kuin ulkokissan.
  • Voi olla haastavaa varmistaa, että kissa ei pääse ulos, etenkin jos kotona on lapsia. Jos kissa pääsee pakoon, se on todennäköisesti hämmentynyt ja peloissaan ulkona.

 

TURVALLISEN, VIRIKKEELLISEN, TERVEYTTÄ TUKEVAN YMPÄRISTÖN LUOMINEN SISÄKISSALLE

Voit ryhtyä useisiin eri toimenpiteisiin, jotka auttavat luomaan positiivisen, turvallisen, virikkeellisen ympäristön kissallesi.Useiden toimenpiteiden toteuttaminen on suhteellisen helppoa ja edullista. Pitkällä aikavälillä ne parantavat huomattavasti sisäkissasi elämänlaatua.

VINKKEJÄ KISSAN SISÄYMPÄRISTÖN MONIPUOLISTAMISEEN:

  • Varmista, että kissalla on keino ilmaista raapimisvaistojaan. Voit asettaa sekä vaaka- että pystysuuntaisia raapimispuita kodin eri alueille.
  • Tee ruokinnasta stimuloivampaa. Aktivointilelut ruokintaa varten rohkaisevat kissaa ajattelemaan, helpottavat ikävystymistä ja tarjoavat hieman enemmän fyysistä toimintaa.
  • Asenna kiipeilypuu, jotta kissalla on enemmän mahdollisuuksia kiipeilyyn.
  • Luo tähystyspaikkoja ikkunalaudoille, joista kissa voi pitää ulkona tapahtuvia asioita silmällä. Pidä mielessä kuitenkin, että se voi myös stressaantua, jos toinen kissa tuijottaa sitä ulkoa päin.
  • Varmista, että kaikki ikkunaruudut ovat turvallisia ja reiättömiä. Opeta perheenjäsenet sulkemaan ulko-ovet huolellisesti.
  • Jopa sisäkissoille kannattaa laittaa mikrosiru. Jos kissa pääsee pakoon, se on vähemmän valmis ulkomaailmaan ja mikrosirun asentaminen edesauttaa sitä, että löydät kissasi uudelleen.
  • Poista kaikki mahdollisesti myrkylliset sisäkasvit ja luo ruukkupuutarha, jota kissa voi tutkiskella. Leiki kissan kanssa mahdollisimman usein.

 

Kaupoissa on paljon hauskoja leluja kissoille, ja leluja voit myös tehdä itse. Tarjosimme tässä yleiskatsauksen tärkeimmistä asioista, joita kannattaa ottaa huomioon päättäessäsi, onko kissasi parempi olla sisä- vai ulkokissa. Voit tehdä päätöksen, joka pitkällä ajanjaksolla on toimivin sinulle ja kissallesi. Muista, että tämä hyvin henkilökohtainen päätös on läheisesti yhteydessä kissasi persoonaan ja historiaan sekä omaan kotiympäristöösi. Kissat voivat olla tyytyväisiä ja terveitä sisä- tai ulkotiloissa, kunhan varmistat huolella, että vastaat kaikkiin sen fyysisiin, psyykkisiin ja emotionaalisiin tarpeisiin ja ryhdyt tarpeellisiin varotoimiin pitääksesi kissan turvassa ja virikkeistettynä eri elämänvaiheiden aikana.

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta