Perfect Fit imagery

HAKU

Etsi artikkeleita ja tuotteita kirjoittamalla haluamasi avainsana alle.

LEIKKEJÄ JA LELUJA KOIRILLE: MITEN VALITA OIKEA KOIRAASI VARTEN

Share Perfect Fit JAA
LEIKKEJÄ JA LELUJA KOIRILLE: MITEN VALITA OIKEA KOIRAASI VARTEN

Mitä yhteistä on useimmilla koirilla rodusta, koosta ja jopa iästä riippumatta? Useimmat koirat rakastavat vaistomaisesti leikkiä. Jos koirasi on yksin kotona, kun sinä olet töissä, saatat etsiä leluja, jotka tekisivät koirasi päivästä mielenkiintoisemman. Tai ehkä olet kyllästynyt palloleikkeihin ja haluat kokeilla koirasi kanssa muita hauskoja sisä- ja ulkoliikuntamuotoja? Tästä artikkelista uudet koiranomistajat löytävät ideoita siitä, miten leikkiajoista voi tehdä hauskoja ja henkisesti stimuloivia.

MIKSI LEIKKI ON NIIN TÄRKEÄÄ KOIRAN KEHITYKSELLE?

Leikki on koirille erittäin tärkeää, ja sillä on myönteisiä emotionaalisia-, fyysisiä- ja oppimisvaikutuksia. Ennen kaikkea jokainen, myös koira, tarvitsee purkautumispaikan stressille ja energialle, varsinkin kun he ovat viettäneet aikaa yksin kotona. Leikkiminen koiran kanssa harjaannuttaa sitä myös sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja sosiaalisiin taitoihin, kuten toimeen tulemiseen muiden koirien, lasten, naapureiden jne. kanssa, ja vahvistaa samalla sinun ja koirasi välistä tunnesidettä. Se on myös loistava tapa harjoittaa koordinaatiota ja stimuloida koiraa henkisesti tavalla, jota muut fyysiset aktiviteetit, kuten juokseminen tai kävely, eivät välttämättä tarjoa. Lopuksi on myös se etu, että useimmat pelit kannustavat koiraa fyysisesti aktiivisempaan toimintaan, vaikka itse asiassa pelaatte muista syistä. Leikitpä koirasi kanssa sitten yksin tai ystävän kanssa, sisällä tai puutarhassa, puistossa muiden koirien kanssa tai vain lelun kanssa, sinun on aina pidettävä mielessäsi, että leikkien pitäisi tuottaa koirallesi mielihyvää ja virkistystä. Äläkä ole huolissasi, jos sinulla ei ole aikaa pitkiin, pitkäkestoisiin leikkisessioihin; lyhyemmätkin leikkisessiot ovat koiralle hyväksi ja kannattavia.

PELIT KOIRILLE

On monia hauskoja leikkejä, jotka ovat yksinkertaisia eivätkä vaadi paljon valmistelua tai monimutkaisia laitteita. Parasta on leikkiä ulkona, mutta sää tai se, että sinulla ei ole pihaa tai muuta leikkialuetta, tarkoittaa, että tämä ei ole aina mahdollista. Monia leikkejä voidaan kuitenkin mukauttaa siten, että niitä voidaan pelata sisätiloissa, joskin hieman hiljaisemmalla tavalla. Seuraavaksi esitellään muutamia suosittuja pelejä - jotkut niistä toimivat sekä sisällä että ulkona.

Nouto: Mikään koirien leikkien luettelo ei ole täydellinen ilman klassista noutoleikkiä. Siinä heitetään palloa tai muuta koiraystävällistä, vaaratonta esinettä ja pyydetään koiraa noutamaan se. Tämä klassinen leikki saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta kaikki koirat eivät vaistomaisesti ymmärrä, että haluat niiden noutavan esineen sinulle - ja niille, jotka ymmärtävät, on usein suuri haaste luopua lelusta. Jotta tämä leikki toimisi, koiran on pitänyt oppia tulemaan, kun kutsut sitä, ja hallita "päästä irti" -käsky. Kun koira on valmis hakemaan pallon ja sitten myös antamaan sen sinulle, voitte pitää tuntikausia hauskaa ja saada samalla runsaasti liikuntaa. Monet koirat rakastavat pelata jalkapalloa ihmisystäviensä kanssa. Noutoleikit ovat tietenkin hauskimpia ulkona, mutta mukautetussa muodossa niitä voi pelata myös sisätiloissa. Kunhan et vain heitä liian kauas ja etsi suhteellisen avoin alue, jossa koirasi voi liikkua vapaasti eikä ole vaarassa törmätä mihinkään.

Piilopeli: Tämä on loistava leikki sinulle, koirallesi ja toiselle perheenjäsenelle, ja sitä voidaan pelata sisällä tai ulkona. Jos leikitte sisätiloissa, käske koiran pysyä toisen henkilön luona, kun sinä menet piiloon toiseen huoneeseen. Kutsu sitten koiraa ja palkitse se runsaalla rakkaudella ja herkuilla, kun sinut löydetään. Tämä leikki on yhtä hauska ulkona, mutta silloin sinun on varmistettava, että koira on oppinut pysähtymään ja tulemaan käskystäsi. Vältä myös piiloutumista liian kauas. Jos koiralla on tarpeeksi itsekuria odottaakseen yksin, kun sinä piiloudut, voitte leikkiä piilosta myös ilman kolmatta osallistujaa.

Koiran frisbee: Tämä on jännittävä peli, jota on parasta pelata ulkona. Jotkut koirat ymmärtävät heti, että niiden pitäisi ottaa frisbee kiinni ja antaa se takaisin, kun taas toiset tarvitsevat hieman ohjausta. Tutustuta koira ensin frisbeehen rohkaisemalla sitä ottamaan se suullaan kiinni. Kun koira ottaa frisbeen mielellään, opeta se antamaan se käskystä palkitsemalla se halilla tai herkulla, kun saat frisbeen. Harjoittele sitten frisbeen heittämistä koiralle hyvin lyhyeltä etäisyydeltä ja palkitse koira, jos se saa sen kiinni. Kasvata sitten vähitellen etäisyyttä välillänne jokaisella heitolla. Koiralla on hauskaa, ja se saa tilaisuuden hyvään liikuntaan hyppimällä ja juoksemalla paljon, samalla kun sinä harjoittelet noutamista. Muista kuitenkin valita frisbee, joka on tehty koirille, sillä tavallinen frisbee voi vahingoittaa koiraa tai sillä voi olla vaikeuksia saada sitä kiinni. Tämä peli vaatii paljon tilaa. Varmista myös, ettei ympärillä ole lapsia, jotta et vahingossa osu heihin frisbeellä.

Haisteluleikit: Koirilla on syntyessään uskomaton hajuaisti, jota ne alun perin käyttivät saaliin jäljittämiseen. Nykypäivän seurakoirat saavat kuitenkin harvoin tilaisuuden käyttää tätä hämmästyttävää kykyään. Hajuleikit ovat palkitseva tapa herättää koiran luontainen käyttäytyminen ja tarjota leikkimielinen haaste. "Etsi asia" on yksinkertainen hajuleikki, jossa näytät koiralle esineen, jossa on sinun tai koiran oma hajusi (esimerkiksi vaatekappale tai koiran lelu), ja piilotat sen sitten jonnekin taloon, jotta koira löytää sen hajuaistinsa avulla. Valitse ensimmäisellä kerralla yksinkertainen piilopaikka ja lisää sitten vähitellen vaikeutta. Jos koira löytää esineen, voit palkita sen taputtelulla tai herkulla. Toinen hauska leikki on "Kumpi käsi?". Näytä koiralle, että pidät toisessa kädessäsi yhtä sen lempilelua (jossa on koiran tuoksu), ja anna koiran haistaa sitä. Seuraavalla kerralla piilota lelu toiseen käteen, mutta näytä koiralle molemmat kädet. Anna koiralle lelu vasta sitten, kun se on haistanut oikean käden. Voit myös kokeilla piilottaa herkun kahden tai kolmen kupin alle. Kun koira on ymmärtänyt käsitteen, voit kokeilla kuppien vaihtamista, jolloin tavoitteena on saada koira kaatamaan oikea kuppi saadakseen herkun. Jos mahdollista, voit piilottaa koiran lempilelun ulos ja kannustaa koiraa etsimään sitä.

Esterata: Jos koirasi pitää juoksemisesta, voit rakentaa oman esterata-alueen puutarhaan tai ostaa valmiita agility-esteitä, jotka sopivat koirasi kokoon ja ikään. Itse tehdyssä versiossa voit käyttää esimerkiksi liikennekartioita, joissa koira voi harjoitella slalomia, tai lapsille tarkoitettua ryömintätunnelia, joka on tarpeeksi suuri, jotta koira voi ryömiä sen läpi ilman epämukavuutta. Ammattikäyttöön tarkoitettuihin agilityvälineisiin, joita voit käyttää kotona, kuuluvat muun muassa slalomtolpat, hyppyesteet, tunnelit, hyppyrenkaat ja tasapainopalkit. Kovasti kaivattujen liikuntaharjoitusten lisäksi tämä aktiviteetti tarjoaa koiralle runsaasti virikkeitä, kun se noudattaa käskyjä esteiden läpäisemiseksi. Jotkin esteet voidaan sovittaa myös sisäympäristöön.

Vesileikit: Monet koirat rakastavat vettä, ja varsinkin kesällä, kun on lämpimämpää, koirasi voi nauttia kanssasi juoksemisesta sadettimen läpi tai leikkimisestä puutarhaletkun vedessä. Ehkä koirasi nauttii myös lelujen noutamisesta vedestä. Jos asut lähellä puroa tai järveä, jossa on puhdasta vettä, joka sopii koirasi uimataidolle, kokeile heittää kelluva koiran lelu ja anna koirasi noutaa se. Melonta koiran kanssa on myös yhä suositumpaa. Koira nauttii järvellä olosta kanssasi, ja se saattaa haluta myös uida. Varmista, että koirallasi on koiran pelastusliivit, vaikka olisitkin varma, että se on hyvä uimari. Jos asut kaukana merestä ja järvistä, mutta puutarhassasi on tilaa, voit ehkä järjestää koiralle pienen uima-altaan, jossa se voi leikkiä ja roiskia, etenkin kesällä. Koiraa on aina valvottava, kun se on veden lähellä.

Retki koirapuistoon: Yhä suositummat koirapuistot ovat alueita, joilla koirat voivat juosta vapaasti ilman talutushihnaa, kunhan omistajat valvovat niitä. Koirapuistot tarjoavat koirallesi loistavia mahdollisuuksia seurustella muiden koirien kanssa ja leikkiä kanssasi avoimessa tilassa. Kaikki koirat eivät kuitenkaan viihdy muiden koirien kanssa. Ota aluksi rauhallisesti ja varmista, että koirasi tulee aina kutsuusi, ennen kuin päästät sen vapaaksi alueelle. Jotkut asiantuntijat suosittelevat myös kunnon kävelylenkkiä ennen koirapuistossa käyntiä. Näin koira on jo hieman juossut ennen kuin se uskaltautuu mahdollisesti ärsykeittä sisältävään ympäristöön. Joissakin koirapuistoissa on erityisiä alueita tai aikoja pienemmille koirille. Jos sinulla on esimerkiksi yorki, mäyräkoira tai pienoispitz (belgianmalinois, berninpaimenkoira / Puolassa rotuja voidaan säätää internetin hauissa yleisimmin esiintyvien tai markkinoiden kannalta merkityksellisimpien rotujen ja Walthamin käytäntöjen mukaan), koirasi ei välttämättä tunne oloaan mukavaksi paljon isompien koirien seurasa, kuten valtavan isokokoisen tanskandoggin tai muhkean labradorinnoutajan kanssa.

OIKEAN KOIRANLELUN VALITSEMINEN

Nelijalkaisilla ystävillämme on paljon valinnanvaraa lelujen suhteen - sekä niiden, jotka piristävät leikkiä isännän tai kaverin kanssa, että niiden, jotka pitävät koiran kiireisenä yksinään. Leluja on lähes jokaiseen tarkoitukseen, joten ei pitäisi olla vaikeaa löytää koirallesi sopivaa. Yleisesti ottaen lelun koko kannattaa pyrkiä sovittamaan koiran kokoon; suuremmat lelut sopivat paremmin isommille koirille. Muista kuitenkin, että lelu ei saa olla niin pieni, että koira voi nielaista sen tai laittaa sen kurkkuunsa. Eri lelut sopivat myös paremmin eri-ikäisille koirille. Esimerkiksi jotkin purulelut on suunniteltu erityisesti hampaita pureskeleville pennuille, kun taas toiset sopivat vanhempien koirien hampaille. Älä myöskään unohda vaihtaa rikkoutuneita tai kuluneita leluja ja vältä antamasta koirallesi lapsille suunniteltuja leluja, sillä ne voivat olla vaarallisia koirille. Laadukkaat koiranlelut on valmistettu materiaaleista, jotka kestävät voimakastakin puremista. Tässä muutamia suosittuja vaihtoehtoja:

Palapelilelut: Näitä leluja on erimuotoisia ja -kokoisia, ja ne on suunniteltu tarjoamaan henkistä stimulaatiota ja estämään tylsistymistä koirilla, jotka ovat yksin kotona. Useimmissa palapelileluissa on jonkinlainen herkkujen piilopaikka, kuten pallo, jossa on aukko, johon voi laittaa herkun. Aukkoa voi sitten säätää sen mukaan, kuinka vaikeaa koiran on päästä herkun luo. On myös pomppivia kumileluja, joita voidaan käyttää herkkujen piilottamiseen. Palapelilelu voi myös koostua palapelilaudasta, jossa herkut on piilotettu eri reikiin, joissa on kiekkoja, joita voi työntää sivuun, tai pehmolelusta, joka on täynnä vinkuvia leluja, joita koira voi yrittää saada ulos.

Vesilelut: Jos koirasi pitää vedestä, tarjolla on paljon leluja, kuten kelluvia frisbeetä tai "kivien" muotoisia leluja, joiden kanssa voit heittää voileipiä ja antaa koiran hakea ne vedestä, kumileluja, joissa on köysikahvat, tai leluja, jotka voidaan täyttää vedellä, joka sitten vähitellen vuotaa ulos, kun koira pureskelee lelua - loistava tapa vilvoitella kesällä.

Purulelut: Mutta sen olet varmaan jo huomannutkin! Itse asiassa pureskelu on välttämätöntä koiran henkiselle ja fyysiselle terveydelle. Ruoan pureskelu ei riitä tyydyttämään tätä vaistomaista tarvetta, joka on kaikilla koirilla. Markkinoilla on monia kestäviä ja "tuhoutumattomia" puruleluja, mutta on tärkeää, ettet anna koirallesi leluja, jotka ovat niin kovia, että ne vahingoittavat sen hampaita, tai niin pehmeitä, että se pureskelee ne helposti. Lisäksi lelun on oltava riittävän suuri, jotta koira ei voi tukehtua siihen.

Pehmolelut tai lelujen kantaminen: Monet koirat, erityisesti pienet pennut, haluavat leikkiä, nukkua tai vain kantaa mukanaan pehmopeittoa tai lempilelua. Se voi olla mitä tahansa vanhasta villapaidasta erityisesti suunniteltuun leluun. Varmista vain, että se on kestävä ja helppo pestä.

Kun kyse on koiran kanssa leikkimisestä, mahdollisuudet ovat rajattomat. Voit antaa koirallesi henkisiä haasteita, antaa sen kehittää sosiaalisia taitoja tai kannustaa fyysiseen aktiivisuuteen. Ennen kaikkea voitte pitää paljon hauskaa yhdessä! Jos koirasi ei heti innostu leikistä tai lelusta, älä luovuta. Voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin se ymmärtää uuden lelun tarkoituksen tai pelin säännöt. Jos koira ei vaikuta kiinnostuneelta, laita lelu hetkeksi pois ja tuo se myöhemmin takaisin tai kokeile leikkiä uudelleen jonain toisena päivänä. Voi myös olla, että koira ei todellakaan pidä tietystä leikistä tai lelusta. Jos näin näyttää olevan, kokeile vain toista leikkiä tai lelua, joka saattaa sopia koiran makuun ja luonteeseen paremmin. Ennemmin tai myöhemmin löydät leikin tai lelun, josta koira pitää ja josta voitte nauttia tuntikausia ja joka samalla vahvistaa suhdettanne.

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta