Perfect Fit imagery

HAKU

Etsi artikkeleita ja tuotteita kirjoittamalla haluamasi avainsana alle.

KUINKA PALJON KOIRA TARVITSEE LIIKUNTAA?

Share Perfect Fit JAA
KUINKA PALJON KOIRA TARVITSEE LIIKUNTAA?

Yksi koiranomistajien yleisimmistä kysymyksistä on "kuinka paljon koira tarvitsee liikuntaa?". Koiran ikään nähden oikeanlaisen liikunnan tarjoaminen on asia, joka jokaisen koiranomistajan on pidettävä mielessä koko koiran elämän ajan - ensimmäisestä jännittävästä hetkestä, kun olet juuri päättänyt toivottaa koiran tervetulleeksi kotiisi, aina siihen asti, kun koira alkaa olla jo iäkäs. Oletko valitsemassa koiraa ja mietit, onko eri rotuisten koirien aktiivisuustarpeet todella olennaisesti erilaiset? Lyhyt vastaus on, että kyllä. Koirat ovat kuitenkin yksilöitä, joten eroja on jopa saman rodun koirien välillä. Normaalisti vähän aktiivinen ja rauhallinen koira voi olla yllättävän leikkisä ja ilkikurinen, kun taas normaalisti energinen ja aktiivinen koira voi osoittautua paljon odotettua rauhallisemmaksi. Rodun lisäksi on tärkeää ottaa huomioon myös koiran elämäntapa ja elämänvaihe. Jos sinulla on aikuinen koira, joka on viime aikoina lihonut paljon, se voi olla merkki siitä, että koira ei saa riittävästi liikuntaa suositeltuun energiansaantiin nähden. Sen sijaan jos sinulla on vanhempi koira, joka ei enää tunnu kykenevän juoksemaan tai kävelemään samaan tahtiin kuin ennen, sinun on ehkä harkittava, onko koiran liikuntarutiini liian rasittava. Ja jos sinulla on koiranpentu, joka on niin valpas ja energinen, että tunnet olosi heikoksi, muista, että jopa pennut voivat itse asiassa saada liikaa liikuntaa (vaikka ne eivät koskaan tunnu ajattelevan niin itse!). Muista, että kaikki koirat - puhdasrotuiset ja sekarotuiset, pennut ja aikuiset ja vanhemmat koirat - tarvitsevat liikuntaa. Tämä pätee riippumatta siitä, missä koira asuu - onko sillä pääsy puutarhaan, jossa se voi juosta, vai onko se enimmäkseen sisätiloissa, asuuko se kaupungissa vai maaseudulla. Tärkeintä on sovittaa koiran aktiivisuustaso sen ominaisuuksiin ja kääntyä eläinlääkärin puoleen, jos kysymyksiä herää.

IHMISEN PARAS YSTÄVÄ: TYÖKOIRASTA SEURAKOIRAKSI

Unohdamme joskus, että kesytettyjä koiria on ollut olemassa tuhansia vuosia ja että niitä pidetään yleisesti ensimmäisinä ihmisen kesyttäminä eläiminä. Vuosisatojen kuluessa koirat on jalostettu työskentelemään ihmisten rinnalla, auttamaan heitä karjan paimentamisessa tai suojelemisessa, riistan metsästämisessä ja jäljittämisessä, osallistumaan etsintä- ja pelastusoperaatioihin, toimimaan vahtikoirina tai vetämään meitä kelkoissa sinne, minne meidän on mentävä, usein hyvin ankarissakin olosuhteissa. Koiran elämä on siis ollut tuhansien vuosien ajan aktiivista ja fyysisesti vaativaa. Nykyään, kun elämäntapamme on yhä kaupungistuneempi ja istumatyöläisempi, monet koirat ovat lemmikkejä, jotka viettävät suuren osan päivästä odottelemalla kaveriaan tai isäntäänsä kotiin. Jos koirasi ei käy töissä, kuten monet nykypäivän koirat, kannattaa muistaa, että koiralla on edelleen luonnollinen, biologinen tarve fyysiseen aktiivisuuteen. Yleensä ei tarvita paljon kannustusta, jotta koiran luonnollinen halu liikkua ja olla aktiivinen herää.

KOIRIEN KOULUTUS KAIKILLE RODUILLE

Koiran liikuntatarpeet riippuvat ensisijaisesti sen iästä, terveydestä, rodusta ja yksilöllisestä persoonallisuudesta. Pelkkä koko ei välttämättä ole hyvä mittari aktiivisuustarpeen arvioinnissa. Itse asiassa monet ihmiset olettavat, että pienet koirat eivät tarvitse paljon liikuntaa. Tämä voi pitää paikkansa joidenkin pienempien rotujen, kuten pinserin tai chihuahuan, kohdalla, mutta jos olet joskus nähnyt jackrussellin tai west highland white -terrierin toiminnassa, tiedät, että myös pienet, kompaktit koirat voivat olla todellisia energiasyöppöjä.

Koirilla on siis yleensä suurempi tai pienempi tarve aktiivisuuteen riippuen rodusta ja siitä, kuuluvatko ne tiettyyn ryhmään (kuten työkoirat, paimenkoirat, kääpiö- tai seurakoirat, lintu- tai metsästyskoirat jne.) Useimmat rodut voidaan luokitella vähän aktiivisiksi, kohtalaisen aktiivisiksi, erittäin aktiivisiksi tai hyperaktiivisiksi koiriksi. Muista kuitenkin, että nämä ovat yleisiä suuntaviivoja, eivät niinkään tiukkoja ja tarkkoja sääntöjä. Jokaisella koiralla on oma persoonallisuutensa ja taipumuksensa, rodusta riippumatta. Ei siis kannata olettaa, että kääpiökoira haluaa aina hengailla sohvalla tai että työkoira välttämättä rakastaa juoksemista. Kokeile tarjota koirasi tarpeisiin sopivaa aktiviteettitasoa ja seuraa sitten, miten koirasi jaksaa ja mitä se tekee mielellään. Seuraavassa on joitakin perusohjeita, jotka voivat olla hyödyllisiä:

RAUHALLISET KOIRAT, JOILLA ON VÄHÄISEMPI AKTIIVISUUSTARVE

Liikunnan taso: vähintään tunti päivässä, esimerkiksi kävelyä hihnassa tai muuta ei-vaikuttavaa toimintaa. Vaikka koira vaikuttaisi voivan hyvin suhteellisen vähäisellä aktiivisuustasolla, kannattaa harkita päivittäisen liikunnan lisäämistä vähitellen lisäämällä 15 minuutin kävelylenkki tai leikkihetki heti tilaisuuden tullen.

Kuuluu yleensä kääpiö- tai paimenkoiraryhmään tai mahdollisesti työkoiraryhmään.

Esimerkkejä: bichon frisé, cockerpoo, yorkshirenterrieri ja kääpiöpinseri (markkinat rotujen paikallistamiseksi).

Koirat, joiden aktiivisuustaso on alhainen

  • Käyvät mielellään lyhyellä kävelyllä joka päivä
  • Tykkäävät, kun niitä nostetaan ylös ja kannetaan, kun ne väsyvät.
  • Rakastavat nukkua
  • Niillä on omia ideoita liikunnan harrastamisesta.
  • Ne ovat taipuvaisia lihomaan hieman ylimääräistä painoa.
  • pitävät paljon rakkaudesta ja huolenpidosta
  • ovat hyvin vetäytyviä ja rauhallisia

AKTIIVISIA, ENERGISIÄ KOIRIA

Suositeltu liikuntamäärä: 3-6 tuntia päivässä, kuten juoksua, leikkiä tai kävelyä ilman hihnaa.

Kuuluvat yleensä työ- tai ajokoiraryhmään tai mahdollisesti metsästyskoiraryhmään.

Joitakin esimerkkejä: bordercollie, labradorinnoutaja, kultainennoutaja, belgianponter, saksanpaimenkoira ... (markkinat rotujen paikallistamiseksi).

Koirat, joilla on korkea aktiivisuustaso

  • Tykkäävät yleensä käydä useammin kävelyllä kuin sinä, mieluiten paikoissa, joissa ne voivat juosta vapaasti.
  • Ovat aina valmiita leikkimään ja liikkumaan
  • Ovat aktiivisia kotona, myös kunnon treenin jälkeen
  • Katoavat kaukaisuuteen, kun ne päästetään irti.
  • Niiden liikuntakyky on suurempi kuin omistajansa
  • Eivät koskaan kyllästy noutoleikkeihin
  • Niillä on taipumus alipainoisuuteen
  • Voi olla hieman yli-innokas tavatessaan uusia ihmisiä.

KOIRAT, JOILLA ON ERITTÄIN KORKEA AKTIIVISUUSTASO

Osa tämän luokan koirista selviytyy urheilusta ja aktiviteeteista ääriolosuhteissa. Esimerkiksi kelkkakoirat on rakennettu juoksemaan pitkiä matkoja, joskus satoja kilometrejä, hyvin alhaisissa lämpötiloissa. Nämä hieman erikoiset koirat tarvitsevat paljon liikuntaa voidakseen hyvin sekä fyysisesti että henkisesti.

Kuuluvat yleensä työkoirien ryhmään.

Joitakin esimerkkejä: siperianhusky, kanadalainen eskimokoira ... (markkinat rotujen paikallistamiseksi)

Koirat, joilla on korkea aktiivisuustaso

  • Niillä on uskomaton kestävyys
  • Tarvitsevat paljon henkistä stimulaatiota
  • Ei voi koskaan saada tarpeeksi liikuntaa ja koulutusta

LIIKUNNAN HYÖDYT

Riittävä liikunta on välttämätöntä koirasi ihannepainon ylläpitämiseksi ja fyysisen terveyden säilyttämiseksi, mutta se on myös erittäin tärkeää koiran mielenterveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Ihmisten tavoin koirat tarvitsevat purkautumispaikan päivän aikana kertyvälle energialle, varsinkin jos ne viettävät paljon aikaa sisätiloissa tai yksin kotona. Liikunta on lyömätön tapa purkaa energiaa ja samalla stimuloida koiran henkisiä kykyjä ja pitää hauskaa. Erilaiset liikunta- ja leikkimismuodot ovat tärkeitä myös siksi, että niiden avulla koira voi harjoitella vaistomaisia käyttäytymismalleja, kuten uintia, jäljittämistä ja noutamista tai sen pitkälle kehittyneen haju-, näkö- tai kuuloaistin käyttöä. Fyysinen aktiivisuus antaa koiralle myös mahdollisuuden olla aktiivisesti vuorovaikutuksessa muiden koirien, ihmisten ja luonnollisen ympäristönsä kanssa, mikä antaa koiralle sosiaalisia taitoja, joista se hyötyy koko elämänsä ajan.

LIIKUNTA JA TERVEYSONGELMAT

Kaikki liikuntaharrastukset eivät sovi kaikille koiraroduille. Esimerkiksi brakykefaalisilla koirilla, joilla on litteät, leveät kallot tai lyhyet päät, jotka saavat niiden kasvot näyttämään litteiltä (cavalier kingcharlesinspanielit, bokserit, shih-tzusit jne.), on usein hengitysongelmia, jotka estävät niitä harrastamasta vaativampaa liikuntaa. Ne voivat myös olla hyvin herkkiä ylikuumenemiselle, mikä voi olla niille vaarallista. Tiettyjen rotujen koirat ovat myös erityisen alttiita niveltulehdukselle. Varoitusmerkkejä, joita on syytä tarkkailla, ovat huohotus, ontuminen tai epänormaali kävely. Tällaisia rotuja ovat muun muassa isot tanskandoggi ja jotkin tavallisesti energiset rodut, kuten saksanpaimenkoira ja labradori. Jos koirallasi on niveltulehdus, ei luonnollisestikaan ole suositeltavaa osallistua aktiviteetteihin, jotka vaativat paljon hyppimistä ja tönimistä. Säännölliset eläinlääkärintarkastukset ovat kuitenkin suositeltavia. Sen lisäksi, että eläinlääkäri voi havaita koirasi mahdolliset terveysongelmat, hän voi myös neuvoa, millainen liikunta sopii koirallesi parhaiten.

JOKAISELLA KOIRALLA ON LEMPIPUUHANSA

Koirasi ikä, yleinen terveydentila ja rotu ovat tärkeitä, kun kyse on liikunnasta - mutta älä unohda ottaa huomioon koirasi yksilöllistä persoonallisuutta, kun valitset aktiviteetteja. Jos esimerkiksi koirasi vaappuu päättäväisesti lasten kanssa kouluun joka aamu, kannattaa harkita, että annat sen kokeilla koiraurheilulajia, joka sisältää tämän elementin. Jos koirasi menee aina suoraan lähimmälle vesialueelle (vaikka se olisikin naapurin puutarhalampi kultakaloineen), voitte kokeilla yhdessä melontaa tai laiturihyppyä. Yksi vaihtoehto on kokeilla monia eri aktiviteetteja ja katsoa, mistä koirasi tuntuu pitävän eniten. Kuka tietää? Ehkä huomaat, että koirasi ei saa tarpeekseen agilitystä tai koirafrisbeestä - ja että sinäkin pidät siitä. Ja muista: tärkeintä on kunnioittaa koirasi rytmiä ja varmistaa, että teillä on hauskaa!

Kun valitset koiraa, on erittäin tärkeää ottaa huomioon koiran aktiivisuustarpeet ja se, onko sinulla sellainen elämäntyyli, jossa koira voi tyydyttää nämä tarpeet. Jos olet urheilullinen tyyppi, jonka mielestä on maailman luonnollisinta kiivetä vuorelle ja mennä sitten uimaan rentoutuaksesi, sinun kannattaa ehkä valita vilkas ja energinen koira, joka osaa arvostaa aktiivista elämäntyyliäsi. Jos taas haluat mieluummin kävellä rauhallisesti korttelin ympäri etkä ole vieläkään päässyt kokeilemaan viime vuonna ostamiasi uusia juoksukenkiä, sinun on luultavasti parempi valita koira, jonka aktiivisuustarpeet ovat vähäisemmät.

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta