Perfect Fit imagery

HAKU

Etsi artikkeleita ja tuotteita kirjoittamalla haluamasi avainsana alle.

KOIRANRUOKAA JOKAISEEN ELÄMÄNVAIHEESEEN: PENNUSTA AIKUISEKSI.

Share Perfect Fit JAA
KOIRANRUOKAA JOKAISEEN ELÄMÄNVAIHEESEEN: PENNUSTA AIKUISEKSI.

VALMISTAUTUMINEN KOIRAN ELÄMÄN TÄRKEIMPIIN VAIHEISIIN.

Koirasi käy elämänsä aikana läpi useita fyysisiä ja käyttäytymiseen liittyviä vaiheita, jotka vastaavat kukin tiettyä elämänvaihetta ja edellyttävät usein ruokavalion mukauttamista. Koiran ravitsemustarpeet muuttuvat jatkuvasti aina siitä lähtien, kun se lakkaa imettämästä, siihen asti kun se vanhenee, ja se riippuvat muun muassa rodusta, aktiivisuustasosta, iästä ja tietystä kasvuvaiheesta, ympäristöstä ja siitä, onko koira kastroitu vai ei.

Sinulla ja pennullasi tulee olemaan todella hauskaa yhdessä, kuten ensimmäinen kävelylenkki korttelin ympäri. Ja on aivan yhtä hyvä myöntää, että tulee myös ärsyttäviä hetkiä - kuten silloin, kun koirasi pureskelee innokkaasti lempikenkiäsi. Mutta pureskelluilla kengillä tai ilman, nämä ylä- ja alamäet vahvistavat ja syventävät suhdettanne ajan myötä.

Ehkä yksi koiran kehityksen tärkeimmistä virstanpylväistä on siirtyminen pennusta aikuiseksi. Voit auttaa koiraasi siirtymään mahdollisimman sujuvasti ja terveellisesti. Jos otat hieman enemmän selvää fysiologisista muutoksista, joita voit odottaa tänä aikana, voit mukauttaa koirasi hoitoa - ja erityisesti sen ruokavaliota - sen tarpeiden mukaan.

PENNUSTA AIKUISEKSI: MITÄ ODOTTAA?

Pentuaika alkaa 12-16 viikon iässä ja kestää, siihen asti kun koirasta tulee aikuinen. Kun koira saavuttaa pentuikärajan, sen aistit (kosketus, maku, kuulo, haju ja näkö) ovat täysin kehittyneet. Seitsemän kuukauden ikään mennessä useimmat koirat ovat menettäneet maitohampaansa ja niillä on pysyvät hampaat. Koira saattaa myös alkaa käyttäytyä kuin tyypillinen teini-ikäinen, haastaa sinua tai muita koiria tai unohtaa tilapäisesti hyvät käytöstavat, jotka äiti, pentueen sisarukset ja sinä itse olet opettanut koiralle sen ensimmäisten 3-12 viikon aikana.

MILLOIN PENTU ON TÄYSIKASVUINEN?

Ei ole olemassa tarkkaa sääntöä siitä, milloin koira saavuttaa täyden kokonsa. Itse asiassa se, milloin koirasi lakkaa kasvamasta, vaihtelee huomattavasti ja riippuu pääasiassa koiran rodusta. Pienet ja keskikokoiset koirat saavuttavat täyden kokonsa yleensä noin vuoden iässä (kääpiörotuisten koirien kohdalla joskus jo aiemmin) ja keskikokoiset ja suuret koirat vuoden tai 18 kuukauden iässä. Kaikkein suurimpien rotujen koirat kehittyvät hitaammin ja tulevat täysikasvuisiksi vasta yli kahden vuoden iässä.

Myös kasvunopeus vaihtelee koon ja rodun mukaan. Esimerkiksi pieni koira saavuttaa noin puolet täysikokoisuudestaan neljässä kuukaudessa ja kolme neljäsosaa täysikokoisuudestaan kuudessa kuukaudessa. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että suurikokoinen koira saavuttaa puolet aikuispainostaan viiden kuukauden iässä ja kolme neljäsosaa aikuispainostaan yhdeksän kuukauden iässä. Olipa rotu mikä tahansa, koirat kasvavat paljon elämänsä alkuvaiheessa. Siksi on tärkeää varmistaa, että pentu saa koosta riippumatta riittävästi kaloreita kasvua varten. Useimpien koirien kasvu hidastuu kuuden kuukauden iän kohdalla, erityisesti kaikkein suurimpien koirien.

Pennut pärjäävät paremmin, jos ne kasvavat kohtuullista vauhtia eikä mahdollisimman nopeasti. Nopeampi ei siis välttämättä ole parempi. Liian nopeasti kasvaville pennuille kehittyy todennäköisemmin luusto-ongelmia tai ne lihovat, mistä aiheutuu terveysongelmia. Jotta pentu kasvaisi terveenä, on tärkeää, että sille tarjotaan "täysipainoista ja tasapainoista" ruokavaliota koko sen kasvukauden ajan. Näin varmistetaan, että pentu saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet oikeissa määrin.

Lisätietoja pennun kasvuvauhdista löytyy osoitteesta: WALTHAM™ Puppy Growth Chartin käyttöohjeet.

MISTÄ TIEDÄN, ETTÄ KOIRANI ON AIKUINEN?

On tärkeää erottaa toisistaan se, milloin koirasi on lopettanut kasvunsa ja milloin siitä tulee aikuinen. Se, milloin koiraa halutaan pitää aikuisena, riippuu useiden tekijöiden yhdistelmästä, kuten siitä, milloin se saavuttaa sukukypsyyden ja milloin se kypsyy käyttäytymiseltään.

Narttukoirat saavuttavat sukukypsyyden kuudesta viiteentoista kuukauden iässä ja urokset yleensä kahdeksan-kymmenen kuukauden iässä. Vaikka uroskoirasi osoittaisikin kiinnostusta narttuja kohtaan, sitä ei pidetä aikuisena ennen kuin se on kymmenen kuukauden ikäinen, sillä se kasvaa ja kehittyy edelleen. Muista, että koira voidaan kastroida joko ennen tai jälkeen sukukypsyyden saavuttamisen. Vaihtoehdot on hyvä käydä läpi eläinlääkärin kanssa hyvissä ajoin, jotta voit valita koirallesi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Sukukypsyys ei välttämättä tarkoita sitä, että koira on tällä tavoin kypsä tai "aikuinen". Paras tapa määrittää, onko koira kypsä, on seurata, miten se käyttäytyy muiden aikuisten koirien kanssa, ja kiinnittää huomiota siihen, miten sen käyttäytyminen ja reaktiot kehittyvät ajan myötä.

PENNUN RAVITSEMUKSELLISET TARPEET: KUINKA USEIN, KUINKA PALJON JA MITÄ PENNUN TULISI SYÖDÄ?

Pennun ravitsemukselliset tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin aikuisen koiran. Koska pennut kasvavat niin nopeasti, ne tarvitsevat paljon energiaa. Täsmälliset luvut vaihtelevat jälleen koirarodusta riippuen, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää, että pentu, joka on lopettanut imemisen noin kahdeksan viikon iässä, tarvitsee kaksi kertaa enemmän energiaa painokiloa kohti kuin aikuinen koira.

Tässä ihastuttavassa iässä pennun vatsa ei ole vielä kovin suuri, joten sen on syötävä neljä tai viisi kertaa päivässä pysyäkseen kylläisenä ja saadakseen riittävästi ravintoa. Kun pentu on noin kymmenen viikon ikäinen, se alkaa kasvaa hitaammin ja voi siirtyä kolmeen ateriaan päivässä. Kuuden kuukauden iässä se voi vähitellen alkaa syödä kaksi ateriaa päivässä. Kun koira on aikuinen, on parasta antaa enintään kaksi ateriaa päivässä. Sen sijaan vaihda tarvittaessa ruokamäärää ateriaa kohti.

Pennut tarvitsevat ruokaa useammin ja enemmän kuin aikuiset koirat, mutta niillä on myös erityisiä ravitsemuksellisia tarpeita. Niiden ruokavalion tulisi sisältää huomattavasti enemmän proteiinia ja rasvaa sekä oikeanlaisen sekoituksen vitamiineja ja kivennäisaineita. Pysyäkseen valppaana ja saadakseen terveet luut ja hampaat sekä hyvän immuunijärjestelmän ne tarvitsevat muun muassa D- ja A-vitamiinia, kalsiumia ja fosforia. Toisin kuin aikuiset koirat, pennut tarvitsevat myös omega-3-rasvahappoja (eikosapentaeenihappoa ja dokosaheksaeenihappoa) terveeseen kehitykseen. Kun otetaan huomioon kaikki nämä seikat, on erittäin tärkeää, että heti kun pentu lopettaa imettämisen, sille syötetään erityisesti pennuille sopivaa ruokavaliota ja että se jatkaa sen syömistä koko pentuaikansa ajan aikuisuuteen asti.

SIIRTYMINEN PENNUN RUOKINNASTA AIKUISEN RUOKINTAAN

Koiran siirtyessä aikuisuuteen - rodusta riippuen yleensä yhden ja kolmen vuoden iässä - on erittäin tärkeää, että ruokavalio mukautetaan koiran hitaampaan kasvuun ja mahdolliseen käyttäytymisen muutokseen. On toki monia koiria, jotka leikkivät mielellään pitkälle vanhuuteen, mutta loppujen lopuksi on luonnollista, että iän myötä koira rauhoittuu. Tämä pätee jopa kaikkein energisimpiin pentuihin.

Aikuisen koiran ruokavalion mukauttaminen on erityisen tärkeää, jos koira on kastroitu. Kastrointi johtaa usein aineenvaihdunnan hidastumiseen ja voi lisätä ruokahalua. Tämän seurauksena koira saattaa olla vähemmän aktiivinen ja sillä on taipumus lihoa. Ensisijaisesti kannattaa siis pyrkiä seuraamaan koiran kaloriensaantia ja painoa. Monet suosittelevat kuitenkin myös siirtymistä erityisesti kastroiduille koirille tarkoitettuun ruokaan tai vähäkaloriseen ruokaan, joka antaa vähemmän energiaa mutta on silti ravitsemuksellisesti tasapainoista. Suosittelemme, että seuraat koirasi painoa kastraation jälkeen ja keskustelet asiasta eläinlääkärisi kanssa. Tämä on erityisen tärkeää, jos koirasi on kastroitu, mutta sen kasvukausi ei ole vielä päättynyt. Eläinlääkäri voi neuvoa, millaista ruokaa koirasi tarvitsee ja miten määriä voi vaihdella koiran ravitsemuksellisten tarpeiden mukaan, joihin vaikuttavat sekä erilaiset kasvukaudet että kastrointi.

AUTA KOIRAASI PYSYMÄÄN KUNNOSSA

Jos aikuinen koirasi ei ole enää aivan yhtä villi ja leikkisä kuin ennen, on entistäkin tärkeämpää kannustaa koiraasi fyysiseen aktiivisuuteen mahdollisimman usein. Tämä tarkoittaa sitä, että käydään usein kävelyllä ja luodaan paljon leikkimismahdollisuuksia. Tämä vahvistaa välillänne olevaa sidettä ja estää samalla koiraasi lihomasta liikaa. Muista, että koirasi ei tarvitse pysyä kunnossa ulkonäön vuoksi. Ylipaino voi johtaa muihin terveysongelmiin, kuten liikuntakyvyn heikkenemiseen ja jopa lyhyempään elämään.

VINKKEJÄ SIIRTYMISESTÄ PENNUNRUOASTA AIKUISEN RUOKAAN

Ruoansulatusongelmien välttämiseksi on tärkeää siirtyä penturuuasta aikuisten ruokaan vähitellen, jotta koiralla on aikaa tottua siihen. Kokeile korvata osa pennunruuasta uudella aikuisruoalla 5-8 päivän aikana. Vaihda joka toinen päivä suurempi määrä pennunruokaa aikuisen ruokaan, ja kahdeksanteen päivään mennessä koiran pitäisi olla siirtynyt sujuvasti. Koiran kannattaa antaa kokeilla eri ruokia jo varhain, mutta jos et ole vielä kokeillut, kannattaa kokeilla nyt - tietenkin askel askeleelta. Jos haluat välttää sitä, että pennusta tai nuoresta aikuisesta koirasta tulee liian nirso ruoan suhteen, kokeile ottaa käyttöön märkä- tai kuivamuonaa, jossa on uusia makuja ja koostumuksia. Se voi myös antaa koirallesi uusia ja nautinnollisia makuelämyksiä!

OTA KAIKKI TIEDOT VASTAAN

Oikean ruokavalion valitseminen koirallesi sen eri elämänvaiheissa voi tuntua monimutkaiselta, mutta koirien ystäville on itse asiassa tarjolla paljon helposti saatavilla olevaa tietoa. Varmista vain, että käyttämäsi lähteet ovat eläinlääkärin hyväksymiä ja sisältävät tietoa asiantuntijoilta. Lähes yhtä tärkeää kuin itse ruokavalion mukauttaminen on tietää, milloin koiran ruokavaliota kannattaa mukauttaa - ja milloin siis alkaa etsiä neuvoja ja suosituksia.

Seuraa siis koirasi fyysistä ja käyttäytymiskehitystä ja ota huomioon sen tarpeet. Näin voit auttaa ystävääsi voimaan hyvin kaikissa elämänvaiheissa.

1 WALTHAM® pentujen ravitsemuksen ja hoidon taskukirja.
2 Lemmikkieläinten ravitsemuskeskus WALTHAM

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta

TÄÄLTÄ LÖYDÄT TUOTTEITAMME

Löydä PERFECT FIT™ lähialueen kaupoista ja verkosta